Flora & Fauna

 

Met 17 vegetatie zones, is de verscheidenheid van planten-leven in Armenië werkelijk verbluffend. Het land heeft alles, van woestijn planten, eiken, beuken en dennenbossen, natte moerassen met sub-tropische planten en alpenweiden vol met wilde bloemen. Er zijn nog maagdelijke gebieden van wilde graan, de voorouders van de eerste tarwe in de oude wereld, die volgens geloof zijn geteeld in Armenië 12,000-15,000 jaar geleden. Bekend onder hun geslacht namen Triticum Urartu en Triticum Araraticum, de tarwe is inheems in de vallei van Ararat en kan gevonden worden in kleine beschermde gebieden tussen Yerevan en Garni. Het Armeense fauna is zo divers en rijk lijkt het enige wat je zou moeten doen is het toevoegen van cactussen, palmen en een regenwoud, en je zou vrijwel de diversiteit van de flora in de wereld voltooien.

 

      

 

De flora en vegetatie van de zuidelijke en noordelijke hellingen van de schiereilanden verschillen drastisch als die van het meer kust gebied. De zuidelijke en zuid-westelijke hellingen zijn bedekt met steppe vegetatie zoals netelige astragals en licht roze papavers. De noordelijke hellingen zijn bedekt met vegetatie aangepast om te leven in natte gebieden en met veel bloeiende vergeet-mij-nietjes, boterbloemen, anemonen, sleutelbloemen etc. Tussen rotsen kan men nog steeds de Sorbus Hajastana zien, een plant die bijna op uitsterven is.   De geografische ligging en de verlichting van Armenië heeft een verscheidenheid van bio-middelen met een hoog niveau van endemie en een rijke en gevarieerde landbouw geproduceerd.   Armenië heeft een grote diversiteit aan fauna, waaronder de wilde Armeense geiten, herten, wilde rammen, luipaarden, Kaukasische beren (bedreigde diersoort), lynx, wilde katten, wilde zwijnen, stekelvarkens, eekhoornen, jakhalsen, mollen, prairiehonden, marters , en beverratten. Andere soorten dieren die normaal in vegetatie zones elders zullen worden gevonden kun je vinden in Armenië. Unieke vissen aanwezig in Armenië zijn de Ishkhan (rood-gevlekte forel) en Sig. Populairste habitats voor specifieke fauna staan ​​onder elke regio.

 

  Flora10  

 

De fauna van Armenië bestaat uit 76 soorten zoogdieren, 304 vogelsoorten, 44 soorten reptielen, 3 soorten amfibieën, 24 vissoorten en ongeveer 10.000 ongewervelde soorten. Er zijn beren (waaronder Iraanse zilver beren) bobcats, zwijnen, herten, bossen en jungle katten in het noordelijke deel van het land. In de berg steppen vindt u wolven, dassen, vossen, hazen, moeflons en bezoar geiten, terwijl in de steppen en in de semi woestijnen er een tal van knaagdieren zijn zoals veldmuizen, grondeekhoorns, gerbils, mol ratten, springmuizen. De Kaukasische agama, de Griekse schildpad, de Levantijnse adder en de Armeense adder die deel uitmaken van de amfibie-groep. In Lake Sevan zijn forel, witvis en andere vissoorten te vinden. Hagedissen en slangen zijn ook veel gemeen. Wasbeerhonden hebben zich al geacclimatiseerd in Armenië. Ongeveer 339 inheemse dieren bevolken de Armeense land. De diversiteit van de Armeense flora en fauna bevordert de ontwikkeling van ecotoerisme in Armenië. Jaar na jaar zijn het aantal botanische, zoölogische en geologische tours in toename.