Over Armenië en Artsakh (Karabakh)

 
 

De Republiek Armenië. 

Hoofdstad: Yerevan.
Landstaal: Armeens.
Staatsgodsdienst: Christendom, ongeveer 95% van de bevolking zijn de aanhangers van de Armeense Apostolische Kerk.
Monetaire eenheid: De Armeense Dram (AMD).
Bevolking: 3.213.000 (Armeniërs (90%), Yezids, Russen, Assyriërs, Oekraïners, Koerden, Grieken, Georgiërs en anderen.)
Geografische ligging: Transkaukasië, de Noord-oostelijke deel van de vulkanische Armeense hoogland, omringd door de richels van de kleine Kaukasische bergketen.
Grondgebied: 29,8 duizend vierkante kilometer. In het noorden grenst Armenië met Georgië, in het oosten met Azerbeidzjan, in het westen en het zuiden – met Turkije, in het zuiden met Iran.
De gemiddelde hoogte boven de zeespiegel: 1800m. De hoogste toppen zijn: Aragats: 4090 m, Kaputjugh: 3906m, Azdahak: 3598m, Spitakasar: 3555m, Vardenis: 3522m, Ughtasar: 3300m.
De langste rivieren: Araks, de Achoerjan, de Vorotan, de Hrazdan, het Arpa, de Aghstev, de Debed, de Kasakh.
De grootste meer: Sevan.
Klimaat: van een bergachtig karakter, continentaal. Het gemiddelde temperatuur in de laaglanden in januari is -5° C, in juli is het +25° C; in de hooglanden is de temperatuur -6° C en +20° C respectievelijk.

  Armenia2 

Flora en Fauna: in Armenië zijn er ongeveer 3500 verschillende soorten planten, waarvan er 106 endemisch zijn. In de Noord-West zijn er loofbossen waar eiken en beuken overheersen. Steppe planten zijn kenmerkend voor de laaglanden van Armenië. Op de rotsachtige en stenen bodem groeien er struiken. De Armeense fаuna omvat 76 soorten zoogdieren, 304 soorten vogels, 44 soorten reptielen, 6 soorten amfibieën, 24 soorten vissen en ongeveer 10.000 ongewervelden. In het noordelijke deel van het land zijn er beren (met inbegrip van de Iraanse zilverachtige beren), bobcats, wilde zwijnen, herten, bos en jungle katten. In de berg steppe zijn er wolven, dassen, vossen, hazen, moeflons en bezoar geiten. Zeer zelden kunt u de sneeuwluipaard en de Aziatische luipaard tegenkomen. Er zijn wasbeerhonden geacclimatiseerd in Armenië. In de steppe en semi woestijnen zijn er tal van knaagdieren, van amfibie is er de Kaukasische agama, de Griekse schildpad, de Levantijnse adder en de Armeense adder. In Armenië zijn er verschillende soorten vogels: de kraan, de ooievaar, de patrijs, de vreemder, de heide haan, de adelaar, de griffioen en de berg hoen, in Sevan bewoont er een tal van watervogels en de Armeense zilveren meeuw. De forel en de witvis bewonen het meer. In de bergachtige rivieren is er de rivier forel.

 Armenia8 Armenia7 

De Republiek van Nagorno-Karabach of de Republiek Artsakh.

Hoofdstad: Stepanakert.
Taal: Armeens.
Staatsgodsdienst: Christendom, ongeveer 95% van de bevolking zijn de aanhangers van de Armeense Apostolische Kerk:
Monetaire eenheid: De Armeense Dram (AMD).
Bevolking: 141,400 personen (Armeniërs (95%), Russen, Oekraïners, Grieken, Georgiërs en anderen.)
Geografische ligging: de zuid-oostelijke deel van de Kleine Kaukasus. Grondgebied: 11,5 duizend vierkante km. In het Westen grenst Artsakh met Armenië, in het noorden en het oosten grenst het met Azerbeidzjan, in het zuiden grenst het land met Iran.
De gemiddelde hoogte boven de zeespiegel: 1100m.
De hoogste bergtoppen zijn: Gomshasar: 3724m, Gzhasar: 3616m, Tsghuk: 3581 m, Mrav: 3343 m, The Great Kirs: 2725 m, Dizapayt: 2540m.
De langste rivieren: de Araks, de Vorotan, de Hakary, de Tartar en de Khachen.
Klimaat: mild; het grootste deel van het gebied wordt gekenmerkt door een subtropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur in januari is ongeveer 0° C, in juli wordt er +22° C bereikt.

  Armenia11  Armenia12

Flora en Fauna: de flora van Karabakh varieert sterk. Hier vindt u ongeveer 2000 soorten planten. Platte rotsen zijn alleen te zien in de hooglanden. De bergen in Artsakh zijn bedekt met bossen, struiken of andere kruiden planten. De sub bergachtig en midden bergachtige gebieden zijn rijk aan kruiden planten. Artsakh is ook rijk aan bossen. Zij maken 36% uit van het grondgebied van de republiek. In het bos zijn er een tal open plekken waar aromatische bloemen groeien. Alpine planten groeien boven de bos zone, en planten kenmerkend voor een toendra heersen in de bergachtige delen. In de vlaktes zijn er gazellen, wilde geiten en zwijnen. In de bossen zijn er beren, wolven, wilde katten, bobcats, vossen, hazen, eekhoorns, stekelvarkens, en mollen. Er zijn ook vele soorten vogels, zoals wilde ganzen, eenden, patrijzen, duiven, koekoeken, tortelduiven, spechten, leeuweriken, uilen, etc. In de vlaktes en sub bergachtige zones zijn er tal van soorten slangen, schildpadden, egels etc. U kunt ook verschillende kevers en vlinders tegenmoet komen. In relatief lange rivieren zijn er vissen.

Armenia15 Armenia14 

De belangrijke nationale feestdagen en herdenkings dagen zijn:

1. Nieuwjaar en Armeense Kerstmis neemt plaats vanaf 31 december tot 6 januari (Officiële feestdagen zijn 31 december, 1 januari en 2, en 6 januari).
2. De Armeense Dag van het Leger neemt plaats op 28 januari (officiële feestdag).
3. De moedertaals dag neemt plaats op 21 februari.
4. Internationale Vrouwendag neemt plaats op 8 maart (officiële feestdag).
5. Moederschap, schoonheid en liefde day neemt plaats op 7 april.
6. Genocide slachtoffers herdenkings dag neemt plaats op 24 april (officiële feestdag).
7. De dag van de arbeid neemt plaats op 1 mei (officiële feestdag).
8. De mensen vrijwilliger corps dag neemt plaats op 8 mei.
9. Overwinning en vrede dag neemt plaats op 9 mei (officiële feestdag).
10. dag van de eerste republiek neemt plaats op 28 mei (officiële feestdag).
11. bescherming van de kinderen dag neemt plaats op 1 juni.
12. Dag van de grondwet neemt plaats op 5 juli (officiële feestdag).
13. Kennis dag neemt plaats op 1 september.
14. Onafhankelijkheids dag neemt plaats op 21 september (officiële feestdag).
15. Leraren dag neemt plaats op de eerste zondag van elke oktober.
16. De dag van de heilige vertalers neemt plaats op de tweede zaterdag van oktober.
17. Herdenking voor de slachtoffers van de Aardbeving in 1988 neemt plaats op 7 december.
18. Saint Vartanantz dag neemt plaats op de donderdag die 8 weken valt voor Pasen.